Bilinçli Alışveriş

SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI(LPG) TÜPLERİ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Metin Kutusu:

SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI(LPG)

Sıvılaştırılmış petrol gazları(LPG), petrolün damıtılması ve parçalanması sırasında elde edilen ve sonradan basınç altında sıvılaştırılan, başlıca propan,bütan ve izomerleri gibi hidrokarbonar veya bunarın bir karışımıdır.

LPG “TS 55” ve “TS 5306” standartlarına uygun tüplerle, 2-10-12-24 ve 45 kg’lik olarak tüketicilerin kullanımına sunulmaktadır.

 

CAN VE MAL EMNİYETİ İÇİN LPG TÜPÜ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Tüketiciler, dolu LPG tüplerini abonesi oldukları dağıtım şirketinin yetkili başbayisi, bayisi veya tali bayisinden almalıdır.

10 kg üzerindeki tüplerin, tüketim yerine kadar götürülmesi ve cihazlara bağlanması mutlaka  yetkili bayi veya tali bayi tarafından yapılmalıdır. Tüp değişiminde, conta da değiştirilmelidir.

Tüpün üzerinde tüpü yapan firmanın markası, tüp sahibi dağıtıcı  firmanın markası ve tüpün  Türk standartlarına uygun olarak imal edildiğini belirten “TS 55” işaretini ve “TS 5306” standartlarına göre periyodik kontrolü yapılmış olması gereken tüplerde de bu kontrolün yapıldığını gösteren işaret aranmalıdır.

Ayrıca tüp, sızdırmazlık özelliği olan kör tapa veya mühür niteliğinde plastik bir kapakla kapatılmış olmalıdır.

Paslı, şişkin, ezik, kesik, boyasız, çatlak, hasarlı...vb tüpler kullanılmamalıdır.

Tüp ve donanımları (dedantör, hortum) TSE belgeli olmalıdır.

Dedantör kesinlikle kurcalanmamalıdır, rahatça çalışması için kar, yağmur,toz,yağ,pas gibi dış etkenlerden korunması sağlanmalıdır.

Tüpler ve tüp donanımları kullanma talimatlarına uygun olarak can ve mal emniyetini tehlikeye sokmayacak şekilde kullanılmalıdır.

Tüple cihaz arasındaki hortum bağlantısı tek parça olmalı ve uzunluğu 1,5 metreyi geçmemelidir.

Hortumun dedantöre (başlık) ve yakıcı cihaza bağlantıları kelepçe ile yapılmalı ve eskiyen, çatlayan,yumuşayan veya sertleşen hortumlar ile 3 yıl kullanılan hortumlar değiştirilmelidir.

Ocağın altında veya yakınında kolayca yanabilen  ve tutuşabilen kağıt,naylon,plastik,tül örtü,perde vb. Maddeler bulundurulmamalıdır.

Tüp, fırın ve ocak gibi cihazların seviyesinden daha aşağıda ve dik konumda kullanılmalıdır.

Tüp doğrudan doğruya güneş ışınlarına maruz kalmamalı, kalorifer radyatörlerinden en az 1 m ve soba gibi ısıtıcılardan en az 4m uzağa konulmalıdır.

Fırın ve ocak gibi cihazlar az havalanan küçük hacimli bir yerde bulunuyorsa burası sık sık havalandırılmalıdır.

Tüpler zemin altı bodrum katlarında kullanılmalıdır.

Kullanılan veya yedek LPG tüplerini dolap içerisinde bulunması durumunda, dolap kapağının altında havalandırma delikleri açılmalıdır. Yedek tüp kullanılan tüpün yanına konulmamalıdır.

Fırın ve ocağa yeni tüp bağlarken yakınında yanmakta olan başka bir cisim varsa söndürülmelidir.

Cihaza yeni tüp bağlantısı yapıldıktan sonra; bağlantı yerlerinde gaz kaçağı olup olmadığı sabun köpüğü ile kontrol edilmelidir. Kontrol; açık ateşte (kibrit,çakmak gibi) kesinlikle yapılmamalıdır. Kaçak varsa vanayı kapatıp, dedantörü  çıkarıp bayie haber verilmelidir.

Yanan piknik tüpü üzerine 20 cm’den büyük kazan,tencere vb. Kaplar konulmamalıdır.

Aşırı hava akımı ve yemek taşmaları cihaz alevini söndürerek gaz birikmesine sebep olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında önce vana kapatılmalı, sonra pencere, kapı vb. yerler açılarak odanın havalandırılması ve biriken gazların dışarıya çıkması sağlanmalıdır. Bunlar yapılmadan cihaz, kesinlikle kullanılmamalıdır.

LPG tüpleri ve bunlarla birlikte kullanılan cihazlar, uyumak için kullanılan yerlerden yatmadan önce çıkarılmalıdır. Borusuz soba, kamping lamba ve sobalar yanar halde bırakıp uyunmamalıdır.

HERHANGİ BİR GAZ KAÇAĞI TESPİT EDİLDİĞİNDE VEYA ORTAMDA LPG KOKUSU HİSSEDİLDİĞİNDE YAPILMASI GEREKEN HUSUSLAR

Kapı ve pencereler açılarak havalandırma yapılmalıdır. Basınç düzenleyici dedantör (başlık) derhal tüpten ayrılmalı ve tüp açık havaya çıkartılmalıdır. Tüpün vanası (valfi) kapatılmalıdır.Kıvılcım çıkartabilecek hareketten kaçınılmalıdır(kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik anahtarı çevrilmemeli, buzdolabı kapağı açılmamalı).Zemin, çukur ve kuytu yerler süpürge ile süpürülerek yere çöken LPG’nin açık havaya atılması sağlanmalıdır.Abonesi olunan dağıtım şirketi veya yetkili bayi çağrılmalıdır.LPG uzun süre teneffüs edilmesi halinde ağızda ve boğazda yanma, öksürme, mide bulantısı, baş ağrısı, karın ağrısı, baş dönmesi, kusma, fenalık hissi, yüz kızarması, gözyaşı ve burun akmasına sebep olacağından LPG teneffüsünden kaçınılmalıdır. LPG kullanılan cihazların bacaya bağlanmaması halinde ortamdaki oksijen azalacağından havasızlıktan dolayı boğularak ölüme sebebiyet verebilir. Yukarıdaki belirtilerle karşılaştığınızda o şahsı dışarıya çıkarmalı, çıkaramıyorsanız o mekanı havalandırıp şahsa suni teneffüs yapıp doktora başvurulmalıdır. LPG cilde temas ettirilmemelidir. Soğuk yanma nedeniyle ciddi deri yanıkları olabilir. Bu durumda da doktora başvurulmalıdır.