Akademik Etkinlikler
 
 

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının desteğiyle TÜPADEM ve TÜKÇEV işbirliği ile yürütülen "Tüketicinin Korunması ve Tüketici Haklarına İlişkin Bilinç Düzeyi Araştırması" sonuçlandı. Araştırmanın sonuçlarını kamuoyuna duyurmak üzere düzenlenen toplantı 6 Mart 2009 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Konferans Salonunda geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜKÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Av. Beyhan Aslan Türkiye genelini temsil eden böylesine bir araştırmanın bir durum tespiti olduğunu ve “Tüketici Hakları Konusunda Çalışan” Kamu, Sanayici,Akademisyen ve Sivil toplum temsilcilerine önemli sorumluluklar

yüklediğini belirtti. Konuşmasının sonunda Vakıf olarak toplumun tüketici hakları konusunda ki bilincini arttırmaya yönelik çalışmalarına hız kazandıracaklarını belirtti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin '"kuş gribi" gibi dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığı finansal krizi, "yalancı bir zenginlik masalının ve sanal bir saadet zincirinin yıkılması" şeklinde nitelendirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, konuşmasında, küresel krizi, yalancı bir zenginlik masalının ve sanal bir saadet zincirinin yıkılması olarak tanımladı. Bu, saadet zincirinin yapay olarak şişirilmiş bir refah üzerine kurulu olduğunu ve bu balonun patladığını ifade eden Çağlayan, ''Bu balonun patlamasından en fazla tüketiciler etkilenmiştir'' dedi.

 

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener de, tüketicinin eğitiminde ve bilgilendirilmesinde devlete, üniversitelere, özel kuruluşlara ve tüketici örgütlerine önemli görevler düştüğünü, bu birimler arasında uyumlu bir işbirliğinin yaratılmasının da zorunlu olduğunu dile getirdi.

Hacettepe Üniversitesi'nin, bu anlayış çerçevesinde 2002 yılında TÜPADEM'i kurduğunu anlatan Erdener, merkezin amacının, tüketici ve pazar ilişkileri konusunda araştırma yapmak, eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek suretiyle üniversitenin kamu ve özel sektörde yer alan kuruluşlarla işbirliğini gerçekleştirmek ve kamuoyunun bu alanda bilgilendirilmesine ve eğitimine katkıda bulunmak olduğunu kaydetti.

 

Toplantıda araştırmanın sonuçları TÜPADEM Müdürü ve H.Ü. Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müberra Babaoğul tarafından sunuldu.

Babaoğul; araştırmanın en belirgin sonucu olarak Tüketicilerin %37,8’inin yasal haklarından haberdar olmadığının ortaya çıktığını açıkladı. Yine elde edilen bulgulara göre; tüketicilerin %75,8’i tüketiciyi koruma amaçlı sivil toplum kuruluşlarını bilmediğini, araştırmaya katılan 784 kişiden ise sadece %2,8’inin “Evrensel 8 Temel Tüketici Hakkı’nı bildiklerini belirtti.

 

        Tüketicilerin %25’ i 20 TL ve altı fiyatlı ürünlerdeki ayıp ve kusurlara tepki göstermemektedir.

        Tüketicilerin % 77,3’ ü Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ ni hiç duymamıştır.

        Tüketicilerin %75,3’ ü bölgelerinde tüketiciyi koruma amaçlı sivil toplum kuruluşlarını  bilmemektedir.

         Tüketicilerin %42,1’ i haklarının korunmadığını düşünmektedir.

         Tüketicilerin sadece % 0,5’ i tüketici örgütlerine üyedir.

         Tüketicilerin %24,1 taksitli bir ürün yada hizmet satın alırken sözleşmeyi okumadan  imzalamaktadır.

         Tüketicilerin% 27,8’ i bugüne kadar yaptığı alışverişler esnasında ayıplı veya kusurlu malla  en az bir kez karşılaşmıştır.

         Farklı satış noktalarında yapılan tüm alışverişlerinde ayıplı mal ve hizmetle karşılaştığını  belirten tüketicilerin oranı %27,8 dir.

         Tüketicilerin %84,8’ i ayıplı mal veya hizmetle karşılaştığında çözüm için başvuracağı  yerleri bilmemektedir.

 

Konuşmaların ardından TÜKÇEV tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdener ve TÜPADEM Başkanı Prof. Dr. Müberra Babaoğul'a ve Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş’a araştırmaya katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi.

Basın Bülteni İçin Tıklayınız